Small talk: Meeting an acquaintance

Introduction

Engleskim se jezikom znate služiti kada se radi o poslovnoj terminologiji, ali small talk je druga priča? 

Bilo da se radi o susretu s poznanicima ili poslovnim partnerima ili s budućim suradnicima i klijentima koje ste tek upoznali, izuzetno je bitno znati opušteno i ležerno razgovarati i tako na mekano zaokružiti poslovne dogovore i ciljeve.

Kada se susrećemo s poznanicima ili poznanicama s kojima razgovaramo na engleskom jeziku, može nam se dogoditi da svo naše znanje engleskog jezika odjedanput ispari. Ove vam fraze mogu poslužiti kako biste započeli small talk s poznanicima i poznanicama!

Fancy bumping into you here!” fraza je kojom izražavamo svoje iznenađenje zbog susreta. Glagol “to bump into someone” znači slučajno se susresti s nekim, a “fancy” koristimo za izražavanje iznenađenja. Tako je u rečenici “Fancy that, she has published a book!”, “fancy” najbliži hrvatskom izrazu “zamisli”.  

U istom kontekstu možemo koristiti i “Fancy seeing you here” ili “Fancy meeting you here”, ali i “I haven’t seen you for ages!” i “Long time, no see!” 

“I haven’t seen you for ages” i “Long time, no see” ne služe toliko za izražavanje iznenađenja, koliko za naglašavanje da je prošlo mnogo vremena od vašeg prošlog susreta s poznanikom ili poznanicom, zbog čega su također vrlo korisni u susretima s poznanicima koje rijetko viđamo. 

Pridružite nam se i idući tjedan i naučite još izraza koji će vam pomoći da potaknete razgovor s poznanicima ili poznanicama!

Neke su fraze preuzete iz udžbenika Life. Upper Intermediate, autora Paula Dummetta, Johna Hughesa i Helen Stephenson, a izdavač udžbenika je National Geographic Learning